de Dirk Kruse
Traducere: Laura Zaharia
Rudolf Steiner a descris faptul că în toate vechile misterii omul a sărbătorit perioada nopţilor de Crăciun. Era şi este perioada celei mai directe apropieri între oameni şi fiinţele spirituale: „… iarna, spiritele pământului sunt treze… ştim că iarna cele mai înalte fiinţe divine, cea mai înaltă viaţă spirituală, conştienţă spirituală lucrează în interiorul pământului, … atunci ne putem simţi ca acoperiţi de aceste înalte fiinţe spirituale, ne putem simţi aparţinându-le în profunzimile sufletului…” (GA 143, 17.05.1912)
Cum să ne conectăm la această bogăție de ființe din jurul nostru?
Este de mare ajutor să ne îndreptăm către toate spiritele de Crăciun din jurul nostru cu o „atitudine de vizitare”- dacă ne aflăm într-o imensă atmosferă care ne înconjoară, cu fiinţele superioare care vin tot mai aproape în perioada de Advent sau în locuri în care fiinţele elementale se află direct în calea noastră, în natură, într-un parc sau chiar în cel mai bun loc din casa noastră. Aici trebuie să avem întâlniri sufleteşti. Dincolo de învelişul fizic şi vital al lumii, avem nevoie de o conectare conştientă a sufletului nostru cu cel al unei fiinţe de la care poate simţim doar o dispoziţie de intimitate sau prezenţă plină de seriozitate şi demnitate. La realităţile sufleteşti sau astrale putem ajunge doar prin propria astralitate. Pentru a avea o înţelegere a percepţiei într-o conştienţă clară, în astfel de întâlniri avem nevoie de o conştiență sufletească purificată a „Inspiraţiei”.
Următorii paşi ai înţelegerii şi conectării meditative cu fiinţe spirituale au fost dezvoltaţi plecând de la descrierea lui Rudolf Steiner a unei stări de conştienţă inspirativă. El a arătat cum trebuie să ieşim din noi şi să mergem cu astralitatea noastră interioară în partea sufletească exterioară străină a dispoziţiei spirituale a unei fiinţe. Este interesant faptul că el a punctat clar: „În această lume a Inspiraţiei putem avea sentimentul de acasă.” ( GA 227, 20.08.1923)
Dacă urmăm paşii interiori pentru a ne conecta inspirativ la spiritul Crăciunului din împrejurimile noastre, putem experimenta următorii paşi:
CONSTRUIREA UNUI RECIPIENT CARE PRIMEŞTE:
1. DIRECŢIONAREA INTENŢIONATĂ ÎN SUS CĂTRE PARTEA SUPRASENSIBILĂ A CEEA CE E PERCEPUT
2. ADUCEREA DE FORŢE SUFLETEŞTI DE ÎNNOBILARE ÎN SPAŢIUL PERCEPŢIEI
3. OFERIREA CONŞTIENŢEI GOALE DESCHISE ÎN ACEST SPAŢIU
4. A FI CONŞTIENT DE CEEA CE PERCEPEM CU O ASCULTARE SUPERIOARĂ,
A FI ACASĂ ÎN CEEA CE PERCEPEM
5. PRIMIREA SUFLETESCULUI CU PERCEPŢIA SIMŢURILOR
6. PĂTRUNDEREA – A TE LĂSA PĂTRUNS DE CĂTRE ACEL SUFLET – ŞI A PĂTRUNDE TU ÎNSUŢI ÎN EL
7. UNIREA CU SUFLETUL (SUFLETELE) STRĂIN(E)
8. A FI ACASĂ ÎN SPAŢIUL SUFLETULUI STRĂIN AL FIINŢEI SUPRASENSIBILE
9. A TE SIMŢI CA ÎNTR-O VIZITĂ INTIMĂ ÎN DOMENIUL FIINŢEI (FIINŢELOR)
10. CARACTERIZAREA ORIGINALITĂŢII SPECIFICE A CONŞTIENŢEI SUFLETULUI STRĂIN AL FIINŢEI
CONVERSAŢIE INTIMĂ
11. CITIREA SAU DECODAREA VORBIRII CONŞTIENŢEI SUFLETULUI/FIINŢEI
12. A TRECE DINCOLO ÎNTR-O CONVERSAŢIE INTIMĂ PRIN GÂNDIREA ÎMPREUNĂ
13. A ÎNTREBA VORBIREA SPECIFICĂ A CONŞTIENŢEI ACESTEI FIINŢE
14. TRADUCEREA VORBIRII ACESTEI FIINŢE – ÎN CUVINTE SAU SCHIŢE
15. TRADUCEREA MAI DEPARTE ÎN CONCEPTE/TERMENI LOGICI
Omul se conectează la spiritul Crăciunului într-o construire a coerenţei.
În general, putem simţi o imensă intimitate în împrejurimile noastre în zilele de Crăciun – dacă demonstrăm doar pentru câteva minute calitatea tăcerii şi a seriozităţii din atmosfera din jurul nostru. Este acolo, afară, dar este asemenea şi înăuntru – trece prin ziduri!
Cu o atitudine curajoasă şi devotată faţă de această imensă prezenţă – care, atunci când ai experiența ei, este evident că vine din marele spaţiu care ne înconjoară către noi, în centru – ne putem uni cu aceste calităţi astrale şi spirituale/de intenție. Din nou, putem observa aici cele mai importante lucruri:
- Principala coerenţă este întotdeauna coerenţa spirituală a intenţiei – aceasta conferă o structură ce imprimă direcţie tuturor activităţilor, paşilor şi graniţelor unui domeniu de activitate.
- O a doua care urmează este coerenţa astrală a empatiei – compasiunea conştientă direcţionată.
- A treia este coerenţa eterică a forţelor de viaţă care armonizează, aşadar o interacţiune armonioasă a dăruirii de căldură, de lumină, a tonului potrivit şi a curgerii vieţii întregului.
După câteva experienţe putem ajunge într-un fel de coerenţă cu această realitate a perioadei de Crăciun. Aceasta rămâne în fundal tot timpul şi, în momente de pace, o putem trezi în vederea unei conectări într-un moment sacru, personal. O astfel de construire a coerenţei prin interacţiuni vitale, empatice şi ale intenției poate fi practicată în multe tipuri de conştienţă, comunicare, meditaţie, ritualizare şi rugăciune. Putem să găsim mult mai mult decât ştim!
O atitudine practică principală poate fi una de loialitate veche, stând în noi, într-o dispoziție de devoțiune, de servire, dar şi responsabilă. Ca şi cum am sta asemenea unui copil al lui Dumnezeu care primeşte, în centru, dar în acelaşi timp şi ca un bătrân împărat înţelept aflat în serviciu (vezi imaginea următoare).

Abilităţi şi practici spirituale de Crăciun reînnoiesc curentul antroposofic
În ultimii ani, tot mai mulţi oameni au experienţa realităţilor spirituale din Nopţile Sfinte într-un mod tot mai profund. Practicarea percepţiei imaginative, inspirative şi intuitive în colegii, simpozioane şi grupuri locale a crescut în Europa centrală*. Astfel, în aceşti ani se pare că începem să lucrăm de acum înainte, în noi condiţii, pe o cale spirituală antroposofică.
Şi se pare că aceasta vine la momentul potrivit în timp. Etericul poate tot mai puţin să ţină totul împreună în „lipiciul” vechilor repetiţii, obiceiuri şi legi ale obişnuinţelor. Acum este nevoie tot mai mult de „lipiciul nostru uman” al unei atitudini într-o dispoziţie şi intenţie de a aduce împreună. Putem învăţa aceasta în special în perioada Crăciunului! Aşa cum este arătat în imagine, este o atitudine arhetipală. O atitudine pe care o simţim de asemenea în esenţa vieţii noastre atunci când suntem sănătoşi şi plini de viaţă! Este totuşi ceva ce ar trebui şi poate fi realizat numai într-un moment intim de dedicare, în momente sacre – altfel spus. Acest lucru este posibil doar dacă este făcut în modestie şi autenticitate. Atunci această responsabilitate interioară intenţionată faţă de mediul nostru natural şi social poate deveni substanţială după câţiva ani, acţionând în acest fel de-a lungul anilor.
O adevărată cultură spirituală nu apare în marile spectacole-eveniment, ea îşi construieşte substanţa de la toate individualităţile capabile să se conecteze mai mult cu lumea spirituală prin imaginaţii, inspiraţii sau intuiţii. Aceasta se realizează individual sau în grupuri de practică sau celebrare – de exemplu, în zilele de Crăciun.
Rudolf Steiner a atras atenţia asupra acestul lucru: aceste trei forme de percepţie şi de conştienţă construiesc substanţă veşnică. Trebuie să realizăm ca pe o realitate a vremurilor noastre faptul că, pentru prima dată, astfel de activităţi şi creare de substanţă sunt în creştere pe pământ, printre oameni, în devoţiune în grupuri şi individuală.
Fie ca toţi aceşti paşi ai imaginaţiei, inspiraţiei şi intuiţiei de la Crăciun şi din alte momente intime ale anului să fie făcuţi în mod just. Pentru aceasta, să ne ajutăm unul pe celălalt pe căile noastre. Şi tot astfel, fie ca darurile profunde experimentate de Crăciun să ne poarte şi să ne susţină în mod just pe parcursul următorului an de strădanii şi muncă.
*În România am avut şi avem multe astfel de activităţi, de exemplu, cu Dirk Kruse, Sebastian Stănculescu, Marius Gabor, Dorian Schmidt, Thomas Mayer şi Dr. Manfred Schleyer. Un grup internaţional de practică, la care vă puteţi alătura oricân, este în legătură de peste 7 ani cu aşa-numitul „Cercul anului – sfaturi” – care a început în România în 2008 la Craiova, în proiectul „Casa de pe Deal”. Cine doreşte să primească sfaturi meditative pentru a vieţui împreună ciclul anului, fiind conştienţi de ceea ce ne vorbeşte spiritul timpului şi celebrând meditativ şi prin plimbări inspirative sărbătorile anului, poate să ceară acest lucru la adresa: mioara.gheorghiu9@gmail.com