Centrul pentru antroposofie Sophianum, un spaţiu cu sens

de Anna Tóthfalusi

Traducere: Sanda Dale

Iniţiativa lansată de către fondatorii Centrului pentru Antroposofie „Sophianum” din Budapesta are ca misiune centrală transmiterea esenţei spirituale a antroposofiei şi crearea de noi valori. Ţelurile noastre sunt aducerea în atenţia publică a muncii antroposofice îndeplinite în secolul trecut de către Rudolf Steiner, care posedă şi azi o forţă creatoare care creşte pe zi ce trece; de asemenea se doreşte dezvoltarea şi furnizarea de tratamente antroposofice sustenabile într-un cadru instituţional unitar, ceea ce reprezintă o premieră pentru Ungaria.

S-a deschis astfel un spaţiu care să deservească antroposofia din Ungaria. Este o locaţie accesibilă localizată în inima Budapestei, într-una dintre cele mai frumoase clădiri organice din Ungaria – Casa Lebedei – proiectată de arhitectul Ervin Nagy. Centrul „Sophianum”, care ocupă o parte a acestei clădiri, oferă servicii ambulatorii bazate pe terapii antroposofice şi funcţionează ca o reţea locală şi internaţională de contacte şi cooperare, având şansa de a se dezvolta într-o sursă de informare regională şi de a aduce contribuţii majore în răspândirea şi familiarizarea cu valorile, tradiţiile şi realizările antroposofice. Informaţii despre centru gasiţi la adresa: http://sophianum.eu, iar un film dedicat prezentării centrului:

Centrul se bazează pe trei direcţii-pilon, reflectând conceptele sale fundamentale, astfel încât şi din punct de vedere spaţial-arhitectural pune la dispoziţie trei spaţii interconectate, dar totuşi separate funcţional.

Misiunea spirituală şi spaţiul său fizic: Centrul de Conferinţe “Sophianum” oferă un auditorium pentru circa 40 de persoane, împreună cu o librărie şi o galerie de arte vizuale, potrivite pentru orice gen de conferinţe, prelegeri, seminarii şi evenimente. Sunt binevenite în Centru toate domeniile antroposofice, de la ştiinţe sociale şi pedagogie la arte, arhitectură şi economie. Mai mult, literatura antroposofică este adusă în atenţia publică prin vânzare şi împrumut de carte sau prin lecturi in-situ ori lansarea propriilor publicaţii. Evenimentul anual care se doreşte a deveni o tradiţie – Ziua Antroposofiei – organizat în afara locaţiei, şi-a îndeplinit scopurile prin atragerea unui public larg. Înainte de asta, comunitatea antroposofică din Ungaria ducea lipsa unui spaţiu capabil să găzduiască  sau care să poată prezenta publicului un program cuprinzător al paletei domeniilor dezvoltate până la ora actuală în antroposofie.

Domeniul social şi spaţiul său fizic: La intrarea principală, situată în partea din faţă a clădirii, se află zona mediană a Centrului care găzduieşte recepţia şi rafturile de carte, reviste, ziare şi o zonă de acomodare precum şi un magazin în care se găsesc preparate antroposofice şi produse cosmetice organice. Principala funcţie a acestui spaţiu este încurajarea şi dezvoltarea legăturilor cu şi între vizitatori şi furnizarea de informaţii. Gazdele îşi asumă şi rolul de a menţine contactul cu scenele antroposofice naţionale şi internaţionale.

În acelaşi timp, recunoscând potenţialul inerent oferit de intrarea directă din stradă, intenţionează să îndrume solicitanţii, odată intraţi în Centru. Se oferă astfel un spaţiu deschis peste zi, cu program regulat şi accesibil oricui pentru informaţii, pentru o discuţie, o întâlnire sau o lectură din sau despre antroposofie.

Munca terapeutică şi spaţiul său fizic: Centrul medical-terapeutic constă în două cabinete medicale şi patru încăperi destinate tratamentelor terapeutice. Fondatorii au realizat un centru pentru tratamente antroposofice ambulatorii având la dispoziţie şase medici şi zece terapeuţi, reuniţi într-un cadru institutional oficial. Un astfel de centru de terapie antroposofică unde medicii şi terapeuţii să poată lucra împreună într-o comunitate medicală reunită în cadru oficial este binevenit în Ungaria.

Este important să atragem atenţia că Centrul, cu intrarea sa ospitalieră aflată pe o stradă aglomerată are un mare potenţial de a deveni o instituţie deschisă şi vie în care poate intra oricine, măcar pentru a arunca o privire. Cele trei spaţii cu destinaţie specifică şi structura arhitecturală care le reflectă, invită ele însele persoane interesate sau curioşi din toate categoriile. Antroposofii sunt atraşi de prelegeri, seminarii sau cărţi. Cei care caută sănătatea trupului sau a minţii vor dori să se bucure de serviciile medicale şi terapeutice, iar cei aflaţi în trecere pot intra pentru o ceaşcă de ceai reconfortant în atmosfera plăcută oferită de picturile Academiei de arta Antroposofica Napút (Drumul Soarelui). Astfel, Centrul oferă o locaţie pentru informaţii, întâlniri şi conectivitate.

Deschiderea oficială a Centrului „Sophianum” a avut loc pe data de 30 septembrie 2015, cu participarea Michaelei Glöckler care a primit cu bucurie invitaţia de a fi protectoarea oficială a Centrului. Activităţile propriu-zise în Centru au început în luna noiembrie cu week-end-ul de lucru biografic condus de Rinke Visser, Josien de Vries, Leo Beth şi Paula Boon. Începând de atunci, centrul a găzduit o suită de numeroase evenimente cu invitaţi de marcă din Ungaria şi din străinătate şi multiple activităţi din domenii diverse. O arhivă completă a evenimentelor este prezentată pe site, la adresa: http://sophianum.eu/category/programok-archivum/

În continuare voi oferi o scurtă privire asupra evenimentelor şi activităţilor desfăşurate în Centrul „Sophianum”, prin enumerarea unora dintre cele mai de succes. Astfel, doar în primele luni de la deschidere au avut loc prelegeri ale Michaelei Glöckler precum şi a altor medici antroposofi din Germania, lansarea celui de-al patrulea volum despre viaţa Itei Wegman, în prezenta soţiei defunctului scriitor Emanuel Zeylmans von Emichoven, „Ziua Copiilor”, care a prilejuit şi o emisiune televizată de 20 de minute. În centru se desfăşoară şi cursuri regulate de pictură, Euritmie igienică, gimnastică posturală, precum şi activitate de consultaţii medicale antroposofice şi terapii: masaj ritmic şi Pressel, terapie artistică Collot şi Hauschka, Euritmie curativă, arta vorbirii şi muncă biografică, precum şi terapie prin basme şi poveşti pentru copii şi adulţi. Pe data de 21 februarie 2016, în memoria zilei de naştere a Itei Wegman, medicii şi terapeuţii Centrului şi-au oferit serviciile în mod gratuit persoanelor înregistrate. În imaginile de mai jos sunt surprinse crâmpeie din această bogată activitate.

Un alt proiect important pentru fondatorii Centrului este instaurarea unei tradiţii a Zilei Antroposofiei, care a fost concepută cu scopul de a face cunoscută Ştiinţa Spiritului şi aplicaţiile ei practice în cele mai variate domenii, într-un cerc cât mai larg posibil. În acelaşi timp, organizatorii îşi propun să contribuie la întărirea legăturii între persoanele, grupurile, instituţiile şi societăţile care îşi desfăşoară activitatea pe bază antroposofică în Ungaria şi peste hotare. Cu ocazia organizării primei Zile a Antroposofiei, în anul 2015, au participat cu prelegeri, activităţi şi standuri de vânzare în jur de 100 de persoane, iar numărul vizitatorilor a depăşit cifra de 1.500.

Următoarele două ediţii, cea din 2016 şi 2017 au reprezentat de asemenea un succes. Pentru evenimentul din 2016 a fost aleasă ca temă centrală: “Healing Community” (fiind vorba în acelaşi timp de comunităţi de vindecători dar şi de efectul vindecător al comunităţii) – care a fost abordată şi de conferenţiarul principal invitat din Elveţia, cât şi de către alţii, în prelegeri şi activităţi. Pentru a se deschide participării   şi   colaborării   internaţionale organizatorii au propus o secţiune cu titlul “Cooperative Anthroposophy” (Antroposofie cooperativă) dedicată explorării perspectivelor de colaborare cât mai eficiente, cel puţin la nivel regional.

În 2017 tema evenimentuluia fost “Freedom of Choice” (Libertatea de a alege) şi a fost dedicată susţinerii platformei şi mişcării ELIANT. Invitatul de onoare a fost anul acesta Gerald Häfner, conducătorul Secţiunii Sociale de la Goetheanum şi fost parlamentar european, care împreună cu ceilalţi invitaţi a încercat să descopere căi actuale pentru „a face antroposofie” şi a pune antroposofia în serviciul celor care caută răspunsuri şi un mod de viaţă adecvat timpurilor în care trăim.

Având în vedere colaborarea din ultimii ani cu Societatea Antroposofică din România prin constituirea grupului ţărilor central-est-europene care şi-a desfăşurat două dintre întâlnirile sale în centrul nostru, şi pentru a ne bucura împreună de tot ceea ce se desfăşoară aici, îi invităm cu drag pe toţi membrii şi simpatizanţii S.A.R. la activităţile noastre viitoare. Vă aşteptăm!